Monday, July 4, 2011

Ytringsfrihed- Er prisen for høj?

Mar 14 2011

Et emne fra skolen.

Historien om Shell Olie, Nigerias regering og Ken Saro Wiwa

I Europa tænker vi næsten aldrig på ytringsfrihed. Det betyder lidt for os, fordi vi har det, som vi har vand fra vandhanerne.
Men hvad sker der i andre lande?
Ogoni er en region i Nigerdeltaet i Sydnigeria, og folkene der bor der, hedder også Ogoni. I Ogoniland kan man finde den tredjestørste mangroveskov, og en af den største regnskove i Nigeria. Det er et dejligt og vigtigt sted, især når man taler om natur.
I 1958 begynte Royal Dutch Shell at producere olie i Nigerdeltaet. Shell arbejdede tæt sammen med Nigerias regering, fordi de ikke ville have problemer med ogoni folkene.
Ken Saro Wiwa var forfatter, tv producer og miljøaktivist, og han kom fra Ogoniland. Nigerias myndigheder og Shell kunne ikke lide ham. Han var begyndt at tale imod dem, og han var god til at organisere folk. Demonstrationerne blev fredelige.
Snart blev ogoni folkene et problem for Shell. På det næste billede, kan man se en Shell arbejder bevæbnet med en stor kniv!
Shell fortsatte med at destruere Ogoniland.

I begyndelsen af 1993 anmodede Shell til militær støtte om at opbygge en pipeline gennem Ogoniland. Når militæret blander sig i noget, ved vi alle hvad der sker.
Karalolo Kogbara, en kvinde blev skudt i armen i sin mark, da hun græd over sine afgrøder som blev ødelagt af en bulldozer.
Soldater dræbte en mand ved en Shell flow-station.
Demonstrationerne forsatte, men mange mennesker blev arresteret og kom i fængsel under falske anklager. De blev også slået af politiet eller militæret.
Ken Saro Wiwa blev berømt i hele verden, især i miljøbevægelsen. Så begyndte Nigerias myndigheder at hade ham.
Internationale organisationer som Amnesty International, Friends of the Earth og Greenpeace bemærkede hvad der skete i Nigeria, og de begyndte også at tale imod Shell og Nigerias regering.
Der var lækager og udslip, der dækkede markerne. Floderne blev sort af olie. Folk kunne ikke dyrke jorden. Gasflammer oplyste nattehimlen.
Det var ikke kun et udslip, eller en lækage. Der var mange, og Shell havde ikke travlt at rydde op.
Billedet viser olien i en flod 8 måneder efter et udslip!
En dag ville Ken Saro Wiwa protestere, men militæret sagde nej til at han kunne komme ind til demonstrationen. I denne demonstration blev 4 ogoni Chiefs dræbt af militæret, men bagefter blev Saro Wiwa arresteret for det ,og 8 andre ogoni ledere, som ikke var på demonstrationen denne dag.
De blev kendt som Ogoni 9. De blev slået og tortureret i fængselet. I november 1995 blev alle 9 hængt.
Ifølge Wikkileaks, sagde Shells nigeriansk manager i december 2010 , at de havde folk i alle vigtige ministerier.
I dag fortsætter kampen imod Shell og Shell fortsætter med at destruere Nigerdeltaet.
Det virker som om penge undertrykker ytringsfrihed.

Photo Credits: Ed Kahshi, Peter Rodderick, Elaine Gilligan, Sergi Marti, Friends of the Earth International, Amnesty International.

No comments:

Post a Comment