Monday, February 27, 2012

The Vikings are Coming!

Danmarks hemmelige mad kultur.


Når vi tænker på Danmark, så tænker vi på vikinger og Carlsberg. I gammeldags var vikingerne berygtede som krigere i Europa. De sejlede rundt på jagt efter slaver og rigdomme, kvinder og guld. De koloniserede England og Irland hvor de var berømt for voldtægt og plyndring.

Men historien er noget mærkeligt fordi danskerne ser vikingerne som dygtige handelsmænd og landbrugere.

Kan det være, at resten af verden har misforstået dem?

Det moderne danske mand eller kvinde er et mildt og praktisk menneske, som bare fortsætter med livet uden at bekymre sig om hvad andre tænker.

De er ikke de lykkeligste i verden uden grund. Men hvorfor det?

Det kan være, at det har noget at gøre med ligestilling og mad. Men først hvad har de to at gøre med hinanden?

I Irland hvor jeg kommer fra, er det kvinderne som laver mad - næsten altid. De passer børnene, passer hjemmet, arbejder og gør det hele. Mænd har det nemt. Det er usædvanligt at se en mand med et barn ude på gaden, og de gider ikke at hente børnene fra skole. Så i Irland har vi ikke så meget tid til at spise, ikke så meget tid til at lave mad, og derfor ikke så meget interesse i madlavning. Vi spiser fordi vi er sultne og ikke andet. Man kan også sige det om folk i UK og USA. Danmark er anderledes, men resten af verden ved det ikke.

Der findes en hemmelig madkultur i Danmark, som sammenlignes med hvad man finder i Frankrig eller Italien.


Frankrig er kendt for finesser og elegance, Chanel og champagne. Folk flokker til Paris og Province på jagt efter en smag af den sublime fransk mad. Fra croissants og camembert til de mere sofistikerede frølår og snegler har fransk mad det hele.
Italien er næsten så berømt som Frankrig for mad, men på en anden måde.Vi kender Italien som et land hvor mad og familien går hånd i hånd. Italiensk mad med ikke bare pizza og pasta er fuld af traditioner, mammas mad og aller er glad for den.

Danmark er midt i mellem de to lande, synes jeg. Folk ville være overrasket at høre det. Dansk mad er ikke berømt, selv om Rasmus Kofoed vandt Verdens Bedste Kok i 2011, og Noma restaurant i København er Verdens Bedste Restaurant. Var det et lykke træf at de vandt? Kan dansk mad være så god?

Danskere udtrykker sig selv gennem deres mad. Måltider er en vigtig del af livet og mange kan godt lide at lave mad.

Almindelig dansk mad på hverdage er nem, lækker og relativt sund og består af frikadeller, boller i karry, og flæskesteg alle hjemmelavet fra bunden op og spist sammen med familien eller venner.

Der er også mad fra naturen og den kan være almindelig, som svampe eller ænder eller noget mere usædvanligt som tang eller ukrudt. Der er en slags tilfredshed når man skaffer ens egen mad og mange dansker gør det tit.
Danmarks stor kyst giver masser af muligheder for at skaffe mad, fra rejer og sild til tang og muslinger.
Der er nogle der går på gåse- eller andejagt, og andre der plukker mens de går!
Opskrifter kan være så simple eller så komplicerede som man har lyst til, fx edderfugl i fad, fasanbryst med kastanje creme, skvalderkål salat, ramsløg pesto, stegte ål.

Danskerne udtrykker deres kreativitet gennem frokost, jeg mener gennem smørrebrød!
Smørrebrød er en vigtig del af livet i Danmark, og når man oversætter ordet smørrebrød til engelsk, så får vi sandwich. Men smørrebrød er ikke sandwiches, som jeg kender dem, det er faktisk en form for kunst og den smager dejlig.
Der er mere til Danmark end bare vikinger, den lille havfru, Danish Bacon og Mohammed tegningerne.

No comments:

Post a Comment