Friday, July 15, 2011

Svalehalen

Udryddet i Danmark
Svalehalen sommerfugl boede engang i Danmark, men det var for mange år siden. Det sidste blev set i Fiil Sø i begyndelsen af 70ene. Svalehaler findes i hele Europa fra Norge og Sverige til Italien og Grækenland. De findes også i Tyskland. Den er en almindelig sommerfugl. Hvad er galt med Danmark, at den findes ikke mere?
Sommerfugl ekspert Jens Stolt har en teori. Han lægger skulden på Danmarks landmænd og deres måde at gøre.

Landbrug i Danmark er farlig for sommerfugle.

”Svalehaler har brug for to ting”, siger han. ”Det skal være larvens værtsplanter som er svovlrod, som gror i næringsfattige enge moser og kær. Dernæst har den voksne sommerfugl, især en æglæggende hun, brug for nektar planter som kan være forskellige nellike typer, kurv blomster især kær tidsel og scabiosa."

Kurv blomster

"Hvis ikke larvens fodreplanter og den voksnes sommerfugl nektar kilde findes i nærheden af hinanden kan svalehalen ikke opretholde en bestand. Forholdende kompliceres yderligere af at svalehalen har advarselsfarver og er giftig. Hvilket er en trussel når sommerfugle er fåtallige og at svalehaler trækker meget over store distancer og derfor er sårbare hvis antallet af egnede habitater i et område bliver for lille."

Mosen - et godt sted for sommerfugle.

"Svalehalen har brug for en mosaik af habitater i et område af regions størrelse og det findes ikke mere i Danmark pga. draining, gødskning og sprøjtning.


Tilsyneladende uskyldig indgreb som slåning af rabatter, græs slåning, af pleje af skovkanter, stiger, strande hvor vil nektar planterne fjernes er katastrofalt for svalehalen og andre insekter.”

Nektar planterne har blevet slået.

Stolt brænder af sommerfugle. Jeg spurgte ham hvad er så specielt om den almindelig gul og sort sommerfugl med halen. ”De er så smukke og elegante. Det er essensen af en sommerfugl, stor, smuk, gul og elegant. Navnet på latinsk Papilio betyder ”sommerfugl” i mange sprog.”



Da han var 3 år, så han sin første sommerfugl og det var dengang at han blev forelsket i sommerfugle. Han blev sommerfugl samler da han var 11. Hans skabet er fuldt af forskellig slags sommerfugl. Hans samling er nogen som et zoologisk museum kunne være stolt af. Han siger at samlingen er meget nyttig især når man prøve at identificere en ”svær” sommerfugl. Han har ikke fanget en sommerfugl i mange år.

Jens Stolt på svalehale jagt i Sverige med andre fotografer.

Nu jager han bare med sit kamera.

Læs mere. www.stolt.dk

No comments:

Post a Comment